Tilbake
Nesenn
år 2027

Nesenn

Sigrid Ramos

Beskrivelse

Denne nesen er her for å hjelpe, nærmest en venn - jeg presenterer; "Nesenn"!

Dette er en robotisert nese som kan fange opp lukter. Den kan både oppfatte de luktene vi mennesker ikke kan oppfatte, og de mer hverdagslige - som hvordan ånden din lukter. Lukt er egentlig partikler som kommer i kontakt med sanse-cellene i nesen. På figur "A" er det illustrert de forsterkede sanse-cellene i denne elektriske nesen. Partiklene kommer i kontakt med disse, og blir da registrert. "Nesenn" har nemlig en knapp som innstiller den på en funksjon på undersiden. Funksjonene den kan ha er: Farlige gasser og røyk (markert som "Gass", hvordan noe spesifikt lukter (markert som "Lukt") og forurensning (markert som "forurensning". Nesenn kan nemlig oppfatte alle disse kategoriene fordi den fanger opp partikler og analyserer prosenten av stoffet i luften, og tar avgjørelsen om det er en livstruende- eller evt. vond lukt.

Hvert år dør et tosifret tall av mennesker grunnet gasslekkasje. Til og med en er alt for mange, og derfor der dette et viktig tema å ta tak i. Nesenn sikrer at dette ikke gjentar seg. Med beltefestet sitt (figur 1), er Nesenn portabel slik at du er sikret hvor enn du ferder. Den kommer i forskjellige farger og har en stilig lader (figur B) slik at det oppmuntrer folk til å bruke den.

Dette er ikke bare en oppfinnelse for de som lukter, men også for de som rett og slett ikke kan. Jeg har anosomia, altså at jeg mangler luktesans. Det er til tider veldig frustrerende, og jeg vet at jeg ikke er alene om dette. Derfor er også "Nesenn" revolusjonerende for de som bare ønsker å lukte om maten lukter godt eller vondt, hvordan ånden deres lukter og lignende. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Oppfinnelsen har en liten skjerm på undersiden som sier hvilket stoff den lukter og/eller om det er en god eller vond lukt. På siden er det en høyttaler ved et lite rødt lys. Det røde lyset begynner å blinke, samt høyttaleren begynner å pipe høyt hvis det er en farlig gass eller røyk i området.

"Nesenn" har en "av-innstilling" der funksjonene ligger, slik at den ikke piper i en situasjon du ikke ønsker at den skal, eller lignende. Når den er ute av batteri, er det bare å ta ned beskyttelsen på inngangen til batteriet (illustrasjon 2) og sette den ned i laderen. "Nesenn" går på miljøvennlige batterier, slik at den også er bærekraftig.