Morgendagens løsninger trenger morgendagens helter. Prosjekt Fantasi er en konkurranse for barn og ungdom som vil være med å finne opp fremtiden. De beste idéene vil bli bygget og satt sammen til en utstilling som skal turnere utvalgte vitensentre i hele Norge.


Om Prosjekt Fantasi

Kreativiteten og fantasien er kanskje de aller viktigste ressursene vi har og hvem har vel mer fantasi enn barn og ungdom? Equinor har en lang tradisjon for å støtte talentutvikling. De siste 10 årene har vi støttet barn og unge med å realisere sine drømmer og talenter gjennom Morgendagens Helter programmet. I år ønsket vi å fokusere på nettopp kreativitet og skaperkraft. Prosjekt Fantasi er en konkurranse som skal inspirere barn og ungdom til å bruke fantasien og finne opp fremtidens oppfinnelser. Fordi Morgendagens løsninger trenger morgendagens helter.

Konkurransen er et samarbeid mellom Equinor og fem regionale vitensentre i Norge; VilVite, Oslo Vitensenter v/Teknisk Museum, Vitensenteret i Trondheim, Nordnorsk Vitensenter og Vitenfabrikken v/Jærmuseet.

VilVite Teknisk Museum Vitensenteret Trondheim Nordnorsk vitensenter Tromsø Jærmuseet

Hva var oppgaven?

Vi ba barn og unge finne opp fremtiden, og spurte følgende spørsmål?

  • Hvordan reiser vi?
  • Hva spiser vi?
  • Hvordan får vi energi?
  • Hvordan lærer vi oss nye ting?

De har tenkt, tegnet eller bygget sin oppfinnelse og tatt bilde av den og sendt den til oss.

En jury vil plukke ut de beste, morsomste og mest spennende idéene. Og her kommer det kuleste: Oppfinnelsene som vinner vil faktisk bli bygget. På ordentlig! Sammen blir de til en fantastisk utstilling som skal besøke fem regionale vitensentre i løpet av 2016 og 2017.

Hvem vet, til slutt blir det kanskje en av de innsendte idéene som forandrer verden?

Konkurranseregler

Hva går konkurransen ut på

Prosjekt Fantasi er en konkurranse der du skal bruke din kreativitet og fantasi til å finne opp nye oppfinnelser du ser for deg vil komme i fremtiden, enten innen transport, energi, ernæring eller læring.

Oppgaven kan løses alene eller i grupper på to eller flere deltakere. Det er lov til å samarbeide med familie­medlemmer, venner, klasse­kamerater osv. men det er viktig at ideen/oppfinnelsen kommer fra deltakere under 18 år.

Premier

Landet deles inn i fem regioner. Det blir kåret 20 finalister fra hver region som går videre til den nasjonale finalen. Hver regionale vinner­besvarelse kan selv velge en av disse premiene:

  • Lego Mindstorm EV3 robot inkl programvare og lader, verdi kr. 3.500,-
  • Ipad, verdi kr. 3.500,-

Fra den nasjonale listen kåres 10-15 vinnere. Hver av disse får sin oppfinnelse bygget og blir en del av en vandreutstilling som vil reise mellom de 5 vitensentrene i 2016 og 2017.

Påmelding og frister

Du melder deg på konkurranse via prosjektfantasi.no. Her fyller du inn informasjon om deg selv og oppfinnelsen din, og hvilket år du tror den vil finnes. I tillegg kan du tegne, male eller bygge oppfinnelsen din, som du tar et bilde av og laster opp.

19. juni: Konkurransen åpner
31. oktober: Innleveringsfrist

Desember 2015: Kåring av 20 finalister ved fem regionale vitensentre.

Januar 2016: Kåring av nasjonale vinnere på VilVite i Bergen

Sommer 2016: Lansering av ferdig utstilling.

Skoleklasser

Hvis dere løser oppgaven på skolen kan dere enten delta i konkurransen som grupper eller dere kan sende inn individuelle bidrag. Hvis dere jobber i gruppe er det viktig at dere skriver hvilken skole og klasse dere er i, og hvem som var med i gruppen.

Praktisk informasjon

Alle oppfinnelser må ha et navn, en beskrivelse og et bilde (tegning, maling, bygget modell), og hvilket år du tror den vil finnes.

Jury

Den nasjonale juryen ledes av Håvard Tjora og vil bestå av representanter fra Equinor, de involverte vitensentrene, produksjonsselskapet som skal bygge oppfinnelsene og TRY reklamebyrå.