Tilbake
Energilagrende sykkeldynamo
år 2017

Energilagrende sykkeldynamo

Simen K. Navestad

Beskrivelse

Se for deg en sykkeldynamo. En fantastisk oppfinnelse! Du sykler, og noe av energien du gir fra deg blir til lys i lykta de. Tenk deg hvis du har en avansert dynamo i stedet for bremser, slik at når du bremser, så blir energien lagret i et batteri, og du kan bruke den neste gang du skal sykle opp en bakke.

Dynamoen er drevet av et lite batteri. Den ligger inntil bakhjulet. Inni dynamoen er det en snurrende elektronisk magnet. Under magneten er den koblet til en ledning. Bremser du hardt, blir det tilført mer strøm til magneten, og da bremser den mer. Enden av stangen, altså den delen som ligger inntil hjulet, er det dekket av et lag med gummi. Når du ikke bremser, blir det ikke tilført noe strøm, og da vil det ikke skje noe. Dynamoen vil da fungere som en bremse, og i tillegg fange opp energien ved å lade opp et batteri som du kan feste til sykkelen, eller legge i flaskeholderen.

Batteriet gir så strøm til en motor festet til det bakre hjulet på sykkelen. Du aktiverer denne motoren ved å presse inn knappen som du får festet på styret. Der er det også et lite, rødt lys om forteller når batteriet er fulladet.

De mekaniske delene i dynamoen drives av et lite batteri, som må byttes noen få ganger i året.