Oi, er det sant?!

Oi, er det sant?!

Prosjekt Fantasi-utstillingen vil garantert overraske publikum når dørene åpnes i august. Overrasket ble også produsentene av utstillingen da de ble bedre kjent med oppfinnelsene.

- Prosjekt Fantasi er helt unikt i verdenssammenheng. Jeg har aldri før sett et prosjekt som tar barns tanker og innspill på alvor på denne måten.  Min spådom er at vitensentre over hele verden biter seg merke i det som nå skjer, og at barn heretter vil slippe til med sine løsninger i mye større grad, sier Tim Holdsworth, design & production manager i stiftelsen Science Projects Ltd.

Imponert over unge oppfinnere 

Holdsworth forteller at han og kollegene innledet Prosjekt Fantasi-oppdraget med et omfattende researcharbeid for å bli bedre kjent med vitenskapen bak oppfinnelsene. 

- Svarene vi fikk forbløffet oss. Det viser seg nemlig at en rekke forskere arbeider med de samme  temaene som berøres av de fleste oppfinnelsene, forklarer engelskmannen.

Som et eksempel nevner han Den elektroniske humlen.

- Store fagmiljøer jobber med problemstillinger som omhandler humler, bier og pollinering i framtiden. Andre fagmiljøer er i gang med  å kartlegge hvordan humler og bier alltid velger korteste rute fra A til B til C. Så det som først virket som en barneidé, er også høyinteressant for vitenskapen, sier Holdsworth, og trekker på smilebåndet.

- Funnene våre viser hvor dyktige de unge oppfinnerne er. Deres bidrag gjør at utstillingen blir spennende og interessant på en helt annen måte enn om voksne oppfinnere stod bak. I tillegg får publikum se originale og konstruktive løsninger på mange av morgendagens utfordringer, sier Holdsworth.

Spente i Statoil

Arbeidet med modellene i utstillingen ble påbegynt i London i februar. Nå er det like før siste mutter strammes og siste penselstrøk påføres. Deretter sendes  samtlige elleve oppfinnelser  med skip til Norge, hvor  Prosjekt Fantasien-utstillingen skal turnere Norge rundt. Premieren går av stabelen i VilVite-senteret i Bergen 4. august. Deretter skal utstillingen innom Oslo, Trondheim og Tromsø, før den avsluttes i Sandnes en gang i  2017. 

- Det blir veldig gøy å se utstillingen stå klar  i Bergen i august, sier plattformingeniør Stine Myhre Selås i Statoil.

Hun er en del av Prosjekt Fantasi-teamet og mener publikum har masse spennende å se frem til.

- Vi har fått inn mer enn 2400 bidrag og forslag til oppfinnelser. Det sier mye om hvor kreative og nysgjerrige barn er. Alle er oppfinnelsene er ulike, men mange har til felles at de gjør verden litt bedre. Utstillingen vil  da også vise at morgendagens løsninger trenger morgendagens helter. Jeg gleder meg virkelig til at  de elleve vinnerne skal presenteres for publikum, sier Myhre Selås.

 


 

Faktaboks om Prosjekt Fantasi

  • En konkurranse der barn og unge oppfordres til å finne opp morgendagens oppfinnelser.
  • Elleve vinneroppfinnelser inngår i en omreisende utstilling som presenteres for publikum i fem vitensentre høsten 2016/våren 2017.
  • De fem vitensentrene har følgende utstillingsperioder: Bergen; aug-sept, Oslo; okt-jan, Trondheim; feb-apr, Tromsø; mai-juli, Sandnes; aug-okt.
  • En del av Statoils Morgendagens Helter-program.
  • Statoil har støttet talentutvikling i Norge helt iden 1990. I 2006 fikk satsingen navnet Morgendags Helter.