Lyser med lyd

Lyser med lyd

Jennifer Hovland Fredheim ble så inspirert av en installasjon på VilVite, vitensenteret i Bergen, at hun gikk hjem og fant opp Lydlampen.– en lampe som lager lys av lyd

Det finnes ikke én oppskrift for hvordan gode oppfinnelser blir til. Noen ser dagens lys ved en tilfeldighet, mens andre er resultatet av masse utprøving og jobbing. Så har du oppfinnelser som Lydlampen, som blir til ved at noen plutselig får en lys ide. Det var det siste som skjedde da elleve år gamle Jennifer besøkte VilVite, vitensenteret i Bergen.

Veikryss og skolegårder

- Der står to store paraboler mot hverandre. Hvis man snakker mot den ene, kan en person høre hva du sier ved å stå inntil den andre parabolen, selv om den er langt unna. Det fikk meg til å tenke: Hva om man bruker stemmen til å lage strøm? Det vil kunne hjelpe alle dem som ikke har råd til strøm, forteller Jennifer.

Hennes oppsiktsvekkende oppfinnelse har fått navnet Lydlampen. Den fungerer ved at man fester en parabol et sted det er mye lyd. Lyden fanges opp av parabolen og gjøres om til strøm. Strømmen ledes så til en lampe, slik at det blir lys. Jennifer mener parabolen kan festes for eksempel i veikryss eller i skolegården, steder der det alltid er et høyt mye bråk.

- Vaktmesteren på skolen foreslo å bruke Lydlampen i alle klasserom. Han sa vi kunne ha en konkurranse. Vinneren ble den som hadde mørkest klasserom, fordi den klassen var stillest og jobbet mest. Men man kan jo ikke se i mørket, så det er egentlig ingen god ide.

Grieghallen blir strømkilde

Som den nytenkende oppfinneren hun er, kom derimot Jennifer på et sted som virkelig ville ha nytte av Lydlampen.

- Jeg har stått på scenen med et orkester i Grieghallen og spilt musikk. Forestillingen var utsolgt, og lyden var utrolig høy. Tenk om man kunne hatt Lydlamper der! Da kunne Grieghallen lagd sin egen strøm og ikke trengt å kjøpe vanlige lyspærer.

Jennifer ser for seg at oppfinnelsen skal kunne lagre strøm som kan brukes senere.

- Lydlampen skal fungere akkurat som et solcellepanel. Forskjellen er at i stedet for å bruke lys, så bruker man lyd, sier hun.

- Kan endre mange liv

Utviklingsleder Nils Petter Hauan ved VilVite-vitensenteret i Bergen tror Lydlampen muligens er den av de elleve vinneroppfinnelsene med størst potensial til å endre flest folks liv.

- Lydlampen er en flott idé for å fremme utvikling i verden. Det er mer enn én milliard mennesker som mangler tilgang til strøm. Lyd og støy er derimot noe alle har tilgang til eller kan skape selv. En så enkel strømkilde vil kunne gi alle mennesker lys og enkle muligheter for matlaging, sier Myhre Selås.

Han er imponert av at oppfinneren ser på støy som en  mulighet til å skape ny energi. For folk flest er jo støy noe negativt som man helst vil unngå.

- Jeg tror oppfinnelsen foreløpig er litt for avansert for dagens teknikk, men at det er noe som fort kan endre seg. Energiutviklingen går veldig raskt, og kanskje kan Lydlampen bli virkelighet om ikke altfor lenge, sier Hauan.

 


 

Faktaboks om Prosjekt Fantasi

  • En konkurranse der barn og unge oppfordres til å finne opp morgendagens oppfinnelser.
  • Elleve vinneroppfinnelser inngår i en omreisende utstilling som presenteres for publikum i fem vitensentre høsten 2016/våren 2017.
  • De fem vitensentrene har følgende utstillingsperioder: Bergen; aug-sept, Oslo; okt-jan, Trondheim; feb-apr, Tromsø; mai-juli, Sandnes; aug-okt.
  • En del av Statoils Morgendagens Helter-program.
  • Statoil har støttet talentutvikling i Norge helt iden 1990. I 2006 fikk satsingen navnet Morgendags Helter.