LagStrømMens­DuGår-maskinen

LagStrømMens­DuGår-maskinen

Mobilen din har flatt batteri, og du mangler strømledning. Hva gjør du?! Null stress. Bare gå en liten tur, så fylles batteriet raskt.

Så enkelt kan det faktisk være  hvis du du bruker iPowerWalk, oppfinnelsen til Rasmus Fossen Nordal. Med den er det nemlig kroppen din som produserer strømmen du trenger. Og jo mer du beveger deg, jo raskere lager du energi.

To typer energi

Den 15 år gamle Troms-væringen forteller at strømproduksjonen skjer ved å utnytte to ulike typer energi; varme- og bevegelsesenergi.

- Varmeenergien kommer fra varmen som kroppen lager, og den lager ekstra mye varme når du beveger deg. Energien går inn i sensorer som er sydd inn i t-skjorten du har på deg. Til sammen er det seks bak og seks foran. Hver sensor er festet til en ledning, og ledningene fører strømmen til et batteri, forklarer Rasmus.

Batteriet er en del av en større konsoll. Denne festes med en magnet til en annen magnet som er vevd inn i høyre bukselomme. Konsollen har en USB-utgang for å lade småelektronikk og en mini-USB-inngang for å lade opp batteriet fra en ekstern kraftkilde.

Energi når du beveger bena

Den andre og største energikilden kommer fra bevegelse. Den skapes gjennom en dynamo og flere generator som festes i henholdsvis en knestrømpe og på ulike steder i sålen og bak på skoen.

- Disse fanger all energi som beina skaper ved å gå. Energien samles i batteriet. I konsollen lages det også informasjon om forbrente kalorier og tid i aktivitet. Denne informasjonen kan dessuten vises i en egen app. I appen kan man sammenligne statistikken med venner, sier Rasmus.

Dreven oppfinner

Han mener iPowerWalk har mange fordeler. For eksempel at i motsetning til bærbare ladere så lader den mens du går, og du slipper å plugge den inn i veggen.

- iPowerWalk passer for alle, men særlig godt for den som beveger seg mye og har en telefon eller en annen dings som går fort tom for strøm, sier Rasmus, og avslører at dette ikke er første gangen han har funnet opp noe.

- Jeg har blant annet bygd en helt ny forsterker som ikke fungerte, men også en høyttaler som fungerte. Og jeg tror absolutt at iPowerWalk er en oppfinnelse som virker.

En motiverende oppfinnelse

- iPowerWalk er en fantastisk oppfinnelse. Rasmus tar med denne oppfinnelsen tak i en av samfunnsutfordringene våre, nemlig at mange trenger mer fysisk aktivitet. Det geniale med oppfinnelsen er at den motiverer til fysisk aktivitet ved å belønne brukeren med strøm til telefonen eller nettbrettet sitt, sier vitensenterpedagog Elisabeth Killie Kanebog ved Nordnorsk vitensenter i Tromsø.

Hun gleder seg til Prosjekt Fantasi-utstillingen kommer til vitensenteret, og mener at iPowerWalk vil bidra til å løfte opplevelsen til de besøkende.

 

- En av de tingene som gjør iPowerWalk så smart, er at den er så enkel i bruk. Ta på deg t-skjorta, start å gå og vips så produserer du strøm! Oppfinnelsen er altså brukervennlig, miljøvennlig og bra for helsen. Ingen dårlig kombinasjon, avslutter Killie Kanebog.