Knallåpning for Prosjekt Fantasi-utstillingen

Knallåpning for Prosjekt Fantasi-utstillingen

Åpningen av Prosjekt Fantasi-utstillingen ved VilVite-vitensenter i Bergen ble et storstilt arrangement med politikere, næringslivsledere, oppfinnerne og mange nysgjerrige besøkende tilstede. Tre uker seinere kan VilVite rapportere om rekordmange besøkende.

Hele 8380 personer besøkte Prosjekt Fantasi-utstillingen og VilVite i de tre første ukene etter åpningen 4. August. Det er 19 prosent flere gjester ved vitensenteret enn i samme periode i 2015.

- Det store antallet besøkende sier noe om hvor spennende og attraktiv utstillingen er, sier Svein Anders Dahl, administrerende direktør ved VilVite.

Populære hovedpersoner

Blant de mange celebre gjestene på åpningen var byrådsleder Harald Schjeldrup, Statoil-plassjef i Bergen Jannicke Nilsson og ulike representanter for næringslivet. Det var likevel aldri noen tvil om hvem som var de største stjernene i  Bergen denne dagen – nemlig de elleve oppfinnerne.

De elleve barna og ungdommene hadde alle med familiene sine til åpningen. Anledningen var første gangen oppfinnerne så hverandre og hverandres oppfinnelser. Selvsagt ble hovedpersonene overøst med lovord og utmerkelser, men det var ikke bare lek og moro for de unge innovatørene. De måtte også sette av tid i løpet av åpningen for å besvare spørsmål fra nyhetssultne journalister.

Nysgjerrige journalister

Tyra Celine Hyllmark var en av dem som måtte ut i ilden. Hun hadde tenkt ut Energihusken og fortalte til avisen Fosna-Folket at hun syntes det var gøy å prøve oppfinnelsen for første gang på utstillingen.

- Jeg syntes også det var stas med mange gode tilbakemeldinger fra andre som også testet ut energihuska. Jeg er fornøyd med hvordan den ble, sa Tyra Celline til avisen.

Reinert Solhøi som fant opp Den elektroniske humle var et annet eksempel på oppfinnere som måtte bruke tid på frammøtte journalister. Til Fædrelandsvennen svarte han følgende på spørsmål om hvor ulik oppfinnelsen hans er fra en ekte humle:

- Den elektriske humla er egentlig en drone som flyr fra blomst til blomst og bestøver dem. Jeg fikk ideen fra de elektriske gressklipperne som bare kjører rundt av seg selv, og tenkte at det burde gå an med en humle også. Jeg hadde hørt at humlene er i ferd med å dø ut, og at vi mennesker bare kan leve i et par år dersom det skjer, fortalte 13-åringen.

Henrik Øinæs Habberstad, markeds- og merkevareansvarlig i Statoil ASA, har fulgt Prosjekt Fantasi helt fra starten av. I sin tale kom det tydelig fram hvor stolt han var av de elleve oppfinnerne og deres evne til å tenke annerledes.

- Disse oppfinnerne tenker nytt om framtiden og bruker kreativitet i sine forslag til morgendagens løsninger. Målet med Prosjekt Fantasi er å løfte interessen for realfag og vise at det ikke finnes en nedre aldersgrense for de beste ideene. Den aldersgrensen viser de unge oppfinnerne at ikke eksisterer, sa Øines Habberstad.