Husk  å huske!

Husk å huske!

Gåte: Hva er morsommere enn å huske med en venn? Svar: Å huske med en venn samtidig som man lager miljøvennlig strøm med en energihuske.

Tyra Celine Hyllmark er som de fleste aktive barn på hennes alder. Derfor er leking på lekeplassen en aktivitet som alltid står høyt i kurs. Det spiller ingen hvor eller når: lekeplassen er gøy!

Dobbelt så gøy

- Alle barn synes det er gøy å huske. Da jeg hørte om Prosjekt Fantasi, tenkte jeg at det kanskje finnes en måte å gjøre leken enda morsommere på. Så da fant jeg opp Energihusken.

Energihusken fungerer ved at to barn husker opp og ned. Pendelbevegelsene driver en reim eller et kjedehjul og skaper kraft. Denne kraften overføres til en dynamo/generator som igjen produserer strøm til ulike aktiviteter.

13-åringen mener at Energihusken kan plasseres og gjøre nytte for seg på en rekke ulike steder.

- For eksempel i skolegården. Der kan vi bruke Energihusken i hvert eneste friminutt. Også passer den jo godt i  barnehager og på lekeplasser. Fordi det er steder der barn er. En ting som er fint med Energihusken, er at man gjør noe bra med en venn. Med Energihusken blir det  dobbelt så gøy å leke sammen.

Hemmelig klokke

Den unge oppfinneren lister opp mange eksempler på hvor  den miljøvennlige kraften fra Energihusken kan komme til nytte.

-Det trengs strøm til pc-er og tastaturer. Det samme gjelder taklampene i klasserommet og mange ting på skolekjøkkenet. Jeg tror flere barn hadde brukt Energihusken hvis de visste at den lagde ren strøm. 

Som isdanser på fritiden kan trønderen et og annet om å leke i fart og å bevege seg raskt opp og ned.  Det var likevel ikke på isen hun fikk ideen til Energihusken.

- Ideen fikk jeg på vitensenteret i Trondheim, men jeg må ikke være der for å finne opp ting. Hjemme har jeg blant annet funnet opp en hemmelig kameraklokke med øyne. Folk tror det er en vanlig klokke, men øynene er egentlig kameraer, avslører Tyra.

Det er flere enn jurymedlemmene i Prosjekt Fantasi som gir Energihusken tommel opp. Også elevene i Tyras klasse liker den godt.

-De sa at de synes oppfinnelsen er skikkelig kul. Det syntes jeg var veldig gøy å høre.  

Inspirerer andre oppfinnere

Energihusken blir møtt med stor entusiasme hos de voksne fagekspertene. Utviklingsleder Nils Petter Hauan ved VilVite-vitensenteret i Bergen berømmer oppfinneren for å tenke nytt og annerledes.

- Barn elsker å leke aktivt. Så hvorfor ikke utnytte energien leken skaper på en positiv måte? Det er nettopp det Tyra Celine gjør med Energihusken. 

Hauan mener oppfinnelsen viser at det er energi i alt mulig, og at den kan fungere som en god påminnelse og inspirasjon for utviklere og oppfinnere over hele verden.

- Alle typer bevegelser skaper energi. Noen er likevel så hverdagslige at vi nesten glemmer dem. Energihusken viser at potensialet er stort, og hvem vet om lek og moro på lekeplassen kan bli en betydelig bidragsyter av ren energi i framtiden?