Hurra for ku-prompen!

Hurra for ku-prompen!

I dag er det ingen som heier på kuer som promper i fjøset. Men det kan skje i framtiden. Da gjør nemlig Prompinatoren om illeluktende ku-promp til fornybar strøm.

Promp lukter ekkelt. I tillegg består den av metangass som forurenser luften.

- All prompingen fra beitedyr som kuer og okser ga meg ideen til å  lage en maskin som omdanner metangass til elektrisk strøm. Maskinen heter Prompinatoren, forklarer tolv år gamle Jacob Olai Giske.

Jacob har lært på skolen at metangassproblemet er en stor og global kilde til forurensning. Kuer spiller en viktig rolle mange lands matproduksjon, men med mange kuer kommer også mye metangass. 

For to- og firbeinte

Selve Prompinatoren er en boks som er utstyrt med en vifte og varmemagnet, i og med at metangass inneholder varme. Viften og varmemagneten suger til seg metangassen og gjør så gassen om til strøm. Strømmen føres deretter ut fra boksen gjennom en ledning.

Jacob mener at fjøs er det beste stedet for Prompinatoren. Han ser også for seg at man kan lage spesialtilpassete versjoner som kan være festet på hver enkelt ku når de er ute og beiter. Selv om metangass fra firbeinte er oppfinnelsens viktigste målgruppe, ser ikke Jacob bort  fra at den også kan brukes av mennesker.

- Prompinatoren kan brukes alle steder det prompes mye. For eksempel hjemme hos folk, i biler og på stoler. Og ikke minst i klasserom! Altså, jeg trenger ikke en Prompinator hjemme hos meg selv, men stebroren min trenger den absolutt, sier han og ler høyt.

Jacob forteller at mange i klassen hans begynte å flire da de hørte om Prompinatoren og hva denne oppfinnelsen  skal gjøre. Noen mente også at den var for tøysete til å kunne gå helt til topps i Prosjekt Fantasi.

- Men metangass er et stort problem. Så det kan godt hende at oppfinnelsen min blir skikkelig populær. Det hadde vært kult, og så hadde det vært veldig bra for miljøet.

Talent for markedsføring

Man blir aldri for voksen til å flire av morsomme ord. Og når utviklingsleder Nils Petter Hauan ved VilVite-vitensenteret i Bergen hører Prompinatoren, må han automatisk humre.

- Veldig mange store oppfinnelser har gode navn. Et godt navn gjør at folk husker oppfinnelsen, og man skjønner ofte umiddelbart hva oppfinnelsen handler om. Prompinatoren scorer full pott på begge, sier Hauan.

Han mener det gode navnet blir enda bedre når man ser på bakgrunnen for oppfinnelsen.

- Beitedyr slipper ut metangassen på to måter; rap og promp. Av de to er rap den største utslippskilden, men Rapinator hadde ikke fenget like mye. I tillegg til å vær en god oppfinner, er det derfor herlig å fastslå at Jacob også er et markedsføringstalent, sier Hauan.