Gir flyktninger varme og hvile

Gir flyktninger varme og hvile

Sju år gamle Håvard Dannemark Oppsahl ble opprørt og engasjert da han så flyktninger på TV som ankom Norge, uten annet enn klærne de sto og gikk i. Han ville hjelpe, og kort tid etterpå var Jakkestolen funnet opp.

- Flyktningene eier ingenting. De få pengene de har, må de bruke på mat. I tillegg er de slitne etter å ha vært på flukt. Derfor trenger de noe som gir dem både hvile og varme. Det var sånn jeg fant opp Jakkestolen, sier Håvard.

En skikkelig godstol

Sjuåringen fra Telemark tok utgangspunkt i yndlingsjakka og yndlingsstolen sin, da han tegnet oppfinnelsen. Jakkestolen fungerer ved at man tar på seg jakka og trykker på en rød knapp i den ene lomma. Da aktiviseres en pumpe som fjerner jakkeermene, åpner glidelåsen og blåser opp jakka til å bli en stol.

- Det skal være en skikkelig godstol. En stol som man har lyst til å sitte på veldig lenge. Når man har fått hvilt seg på stolen, trykker man bare på knappen og vips; så blir stolen til en jakke igjen, forklarer oppfinneren.

For Håvard er det viktig  at jakka har et funksjonelt stoff, og mener at regnjakkestoff eller fleece er de to beste alternativene. 

Jakke full av hemmeligheter

Håvard  har også store planer for knappen i lomma. Denne knappen ser nemlig enkel og uskyldig ut ved første øyekast, men den skjuler mange hemmeligheter.

- Det kommer an på hvor mange ganger man trykker på knappen. Trykker man to ganger, bretter stolen seg sammen og blir en jakke igjen. Tre trykk gjør stolen ekstra stor. Fire trykk og man får en paraply ut av ermet, og sånn går det videre med ulike tilleggsfunksjoner.

Håvard fant opp Jakkestolen for å hjelpe fattige flyktninger. Han ser likevel ingen hindringer i at oppfinnelsen også kan brukes av folk som allerede bor trygt i Norge.

- Jakkestolen gjør at man slipper å kjøpe både jakke og stol. Derfor passer den godt for alle som ønsker å spare penger og heller bruker dem på for eksempel smågodt, sier Håvard.

Et naturtalent

Hos Statoil er fagekspertene veldig imponert av både Jakkestolen og Håvards fantasi. Plattformingeniør Stine Myhre Selås er en del av Prosjekt fantasi-teamet, og karakteriserer oppfinnelsen som noe helt for seg selv.

- Det er helt utrolig at oppfinneren er så ung. Tenk, bare sju år! Oppfinnelsen beviser at gode ideer har ingen aldersgrense. Håvard har åpenbart et naturtalent for å gjenkjenne et behov hos andre, og så utarbeide en god løsning. At han så at dette var noe som kunne hjelpe en utsatt gruppe som flyktningene, gir også oppfinnelsen en ytterligere dimensjon, sier Myhre Selås.