Ga skoleveien sparken

Ga skoleveien sparken

Takket være en kjedelig skolevei fant to jenter fra Troms opp Super-Sparken. Med den blir framtidens sparketurer mye enklere og raskere, med eller uten snø på bakken.

Amanda Mathilde Amundsen og Ina Kildalsen kjedet vettet av seg på skoleveien. Begge syntes den var aaaaltfor lang. Særlig ille var det på  vinterstid, når de hutret og frøys på hver sin spark.

- Vi snakket ofte om hvor deilig det hadde vært hvis sparken var batteridrevet, og vi slapp å sparke fart med beina. Da vi hørte om Prosjekt Fantasi, tenkte vi begge at dette var en kjempegod anledning til å gjøre noe med ideen vår.

Forkledd minisnøscooter

Som sagt, så gjort. Bestevenninnene designet Super-Sparken. Oppfinnelsen  beskriver de som en vanlig spark forkledd som en minisnøscooter. Blant de største forskjellene er at Super-Sparken er utstyrt med et oppladbart batteri. Strøm fra batteriet overføres via et gasshåndtak på styret, og får fart i hjulene  som er festet til meiene. Disse hjulene fester man belter på, og så er det bare å starte kjøreturen på snø og is.

- Vi lurer også på om vi skal utvikle egne hjul for sommersesongen og gjøre Super-Sparken til et helårsframkomstmiddel. Maksfarten er 30 kilometer i timen, og farten vises på et speedometer. Aldersgrensen for å bruke sparken er minimum tolv år. Sjåføren må bruke hjelm, frontlys fremst på sparken øker sikten og batteriet må lades med skjøteledning etter tre timers bruk, sier Amanda.

- Mange barn tar sykkellappen for å kunne sykle til og fra skolen. Vi ser for oss at det samme kan gjelde Super-Sparken. Derfor må brukerne kunne trafikkreglene, selv om den skal brukes på fortauet og ikke i veibanen, sier Ida.

Perfekt for dem som er dårlig til beins

De to håper Super-Sparken blir et nyttig alternativ for grupper som for eksempel eldre, funksjonshemmede og andre som kan slite litt med å bevege seg.

Prismessig ser duoen for seg at Super-Sparken skal koste mer enn en spark, men mindre enn en snøscooter.

- Super-Sparken er ikke er så vanskelig å lage. Man trenger ikke bygge noe helt nytt. Det handler nemlig om å ta noe som finnes og gjøre det enda bedre. Derfor håper vi at Super-Sparken er klar til å selges i butikkene  allerede i 2017.

Ny storhetstid

Ved Nordnorsk vitensenter er de over seg av begeistring for Super-Sparken. Vitensenteret skal være vertskap for den omreisende Prosjekt Fantasi-utstillingen, og vitensenterpedagog Elisabeth Killie Kanebog synes det er strålende at dette er en av oppfinnelsene som skal stilles ut.

- Sparken som fremkomstmiddel har nok opplevd større popularitet enn den gjør i 2016. Noe som er litt synd, da den er et miljøvennlig fremkomstmiddel og enkel å bruke.

Når den nå kommer i en Super-Sparken-versjon, bør alt ligge til rette for en ny storhetstid for sparken. En svært positiv konsekvens ved dette er at flere folk kommer seg ut og i aktivitet.

Killie Kanebog synes det er ekstra gøy at ideen til oppfinnelsen ble sådd da jentene var mye yngre. Hun mener det viser at man aldri skal gi slipp på drømmen om å finne opp noe man savner.

- Oppfinnelsen har godgjort seg i hodene deres i løpet av mange år. Det har Super-Sparken tjent på. Blant annet fordi utviklingen av batterier har eksplodert i de siste årene. Mer kraft og mindre vekt gjør at batteriet på Super-Sparken gjør lite ut av seg,  noe som gjør sparken lettere og dermed enklere å bruke.