Fra fantasi til virkelighet

Fra fantasi til virkelighet

I et stort verksted i London bygges akkurat nå modellene til Prosjekt Fantasi-vinnerne. Alt går i henhold til planen, og det er ingen tvil om at publikum kan vente seg noen store overraskelser.

- Å be barn om råd ved å la dem finne opp morgendagen er flott på mange måter. Barna tas mer på alvor, og gløden deres for vitenskap og omverden får næring. Ofte dukker det også opp  spennende og originale tilnærminger til velkjente utfordringer. Det gjør Prosjekt Fantasi helt unikt i verdenssammenheng, sier Tim Holdsworth, design & production manager i stiftelsen Science Projects Ltd.

Unikt konsept

Holdsworth vet hva han snakker om. Stiftelsen er en av få som utelukkende jobber med å produsere installasjoner og utstillinger for vitensentre i hele verden. Han mener Prosjekt Fantasi hadde vært sterkt også ved å la ”vanlige folk” lage oppfinnelser.

- Å gi oppgaven til barn skaper imidlertid en helt ny dimensjon, sier Holdsworth, som også har gode samarbeidserfaringer med de fem vitensentrene i Bergen, Oslo, Trondheim, Tromsø og Sandnes. Alle disse skal  vise Prosjekt Fantasi-utstillingen.

For avanserte oppfinnere

Etter at de første planleggingsmøtene var unnagjort mot årsslutt i fjor, startet den fysiske produksjonen av utstillingen i månedsskiftet februar/mars. Noen av oppfinnelsene skal bygges og presenteres helt i henhold til originaltegningene. Siden oppfinnelsene skal inngå i en utstilling, har det imidlertid ikke latt seg gjøre å gjenskape alle.

- I noen tilfeller handler det om at dagens teknikk ikke er godt nok utviklet. Altså at barnas oppfinnelser er for avanserte og først kan bygges en gang i framtiden. Andre oppfinnelser lar seg ikke bygges til utstillingen av ulike sikkerhetshensyn. Noen oppfinnelser krever nemlig at brukerne har gjennomført en grundig opplæring før bruk, noe som er vanskelig i forbindelse med en utstilling, sier Holdsworth.

Derfor har man i en del tilfeller skapt aktiviteter som på ulike måter illustrerer oppfinnelsene. Holdsworth understreker at å demonstrere oppfinnelsene gjennom forskjellige aktiviteter og modeller, på ingen måte viser noen svakhet ved oppfinnelsene.

- Prosjekt Fantasi blir en inkluderende og morsom utstilling der det legges til rette for mye interaktivitet med publikum. En oppfinnelse har på sin side som hensikt å løse utfordring eller forenkle en konkret aktivitet . De to hensynene lar seg dessverre ikke alltid kombinere. I de tilfellene illustrerer vi heller hvordan oppfinnelsen er ment å fungere i virkeligheten, framfor å tilpasse den til utstillingen, sier han.

Imponert oppdragsgiver

I Statoil gleder medarbeiderne seg veldig til å se det ferdige resultatet av oppfinnelsene som nå bygges og siden skal stilles ut.

- Først og fremst er vi veldig imponert over hvor mange barn og unge som har engasjert seg. Vi har fått inn mer enn 2400 bidrag. Det er kjempemange! Det høye antallet bidrag sier mye om den kreative kraften og nysgjerrigheten som bor i dagens skoleelever, sier plattformingeniør Stine Myhre Selås i Statoil.

Hun er ekstra stolt av at så mange vinnere kan mye om klima, ulike typer energiproduksjon, og at de evner å se nye løsninger. Det gjelder både utfordringer som berører dem selv og problemer hele verden står overfor.

- Vi har tre store forhåpninger for Prosjekt Fantasi-utstillingen. Først og fremst at den skal inspirere nye oppfinnerspirer  til å tenke ut egne oppfinnelser. Videre ønsker vi at enda flere innser at man aldri er for ung til å tenke utenfor boksen, og at det er gøy å være litt sprø for å finne opp noe nytt, sier Myhre Selås.

Den tredje grunnen handler om at flere barn blir nysgjerrige på realfag, som naturfag, biologi, matematikk, fysikk og kjemi.

- Statoil er et energiselskap som vil trenge mange og dyktige medarbeidere med bakgrunn innen realfag. Kanskje Prosjekt Fantasi spiller en liten rolle i å tenne en gnist hos dem som blir morgendagens realister, sier Myhre Selås.


 

Faktaboks om Prosjekt Fantasi

  • En konkurranse der barn og unge oppfordres til å finne opp morgendagens oppfinnelser.
  • Elleve vinneroppfinnelser inngår i en omreisende utstilling som presenteres for publikum i fem vitensentre høsten 2016/våren 2017.
  • De fem vitensentrene har følgende utstillingsperioder: Bergen; aug-sept, Oslo; okt-jan, Trondheim; feb-apr, Tromsø; mai-juli, Sandnes; aug-okt.
  • En del av Statoils Morgendagens Helter-program.
  • Statoil har støttet talentutvikling i Norge helt iden 1990. I 2006 fikk satsingen navnet Morgendags Helter.