En snill storgomler

En snill storgomler

Det kan høres skummelt ut med en maskin som kjører sakte gjennom byen og spiser alt den møter på sin vei. Men heldigvis er CO2-gomler’n av det snille og hjelpsomme slaget.

Det er ingen annen måte å beskrive CO2-gomler’n på enn snill og hjelpsom. Dette er nemlig hva maskinen gjør: Først suger den inn CO2 og smog. Så gjør den om de giftige avfallsstoffene til klær, mat og drikke, som flyktninger og andre fattige kan få.

Eksos blir til mat

Elleve år gamle Alva S. Lange fra Akershus forteller at hun fant opp CO2-gomler’n en gang hun var på hytta. 

- Jeg ville finne opp noe nyttig, så jeg  spurte mamma hva hun eller andre har bruk for.. Hun svarte at verden trenger hjelp med å kvitte seg med all forurensningen. Da begynte jeg å tegne, og så kom jeg på CO2-gomler'n.

Alva forklarer at oppfinnelsen hennes er 2,5 meter lang og bred, og én meter høy. Den kjører på hjul og får energi fra et solcellepanel som er festet på toppen. På baksiden er det festet et stort filter som suger inn all CO2 og smog, mens det på den ene siden er festet et rullebånd som sender ut klær, mat og drikke i kasser når eksosen er tygd opp. På motsatt side er det knapper å trykke på for å velge hva kassene skal inneholde.

- Barn har mer fantasi enn voksne. Derfor kan de ofte komme på og lage nye ting som  hjelper verden. Og verden trenger oppfinnelser som CO2-gomler’n, fordi den kan redde oss fra all forurensningen. Nå ødelegger vi for oss selv ved å bygge altfor mange fabrikker, sier Alva.

- Unik oppfinnelse

Plattformingeniør Stine Myhre Selås i Statoil er en del av Prosjekt Fantasi-teamet. Hun  er imponert av hvordan denne vinneren bruker eksisterende teknologi, tenker originalt og skaper noe helt nytt.

Hun forklarer at det allerede finnes maskiner som på sett og vis spiser CO2, men at ingen av dem gjør CO2 og smog om til klær, mat eller drikke. 

- Teknologien som kreves for å klare det, ligger nok et stykke fram i tid. Men når Alva er så kreativ at hun kommer opp med en  løsning som reduserer både forurensning og fattigdom, så vitner det om stor omtanke for andre. I tillegg reduserer CO2-gomler’n forurensningen i verden. Det gjør oppfinnelsen unik, og den er verdig Prosjekt Fantasi-vinner, sier Myhre Selås.

 


 

Faktaboks om Prosjekt Fantasi

  • En konkurranse der barn og unge oppfordres til å finne opp morgendagens oppfinnelser.
  • Elleve vinneroppfinnelser inngår i en omreisende utstilling som presenteres for publikum i fem vitensentre høsten 2016/våren 2017.
  • De fem vitensentrene har følgende utstillingsperioder: Bergen; aug-sept, Oslo; okt-jan, Trondheim; feb-apr, Tromsø; mai-juli, Sandnes; aug-okt.
  • En del av Statoils Morgendagens Helter-program.
  • Statoil har støttet talentutvikling i Norge helt iden 1990. I 2006 fikk satsingen navnet Morgendags Helter.