En nese for lukt

En nese for lukt

Nesenn er en elektronisk nese som fanger opp alle typer lukter – fra duften av en rose og stanken av en promp, til røyk og farlige gasser.

En viktig grunn til at 15 gamle Sigrid Ramos fant opp Nesenn, var fordi hun har anosmi, altså at hun mangler luktesans. Sigrid synes nemlig det kan være frustrerende ikke å kunne lukte. Hun vet at mange andre som også mangler luktesans har det på samme måten.

- Nesenn hjelper både de som lukter lite, og de som har mistet hele luktesansen, sier Sigrid.

Analyserer alle lukter

Hun forklarer at oppfinnelsen virker ved at luktepartikler kommer i kontakt med sansecellene i den elektroniske nesen. Der blir de registrert som farlige gasser og røyk, forurensning eller andre, vanlige lukter.

Oppfinnelsen har en liten skjerm på undersiden som forteller brukeren hvilket stoff som oppfattes. På siden av Nesenn er det en høyttaler og et lite rødt lys. Hvis det er en farlig lukt i området, begynner lyset å blinke og høyttaleren å pipe.

- Brukeren kan feste Nesenn hvor som helst på kroppen, eller for eksempel i beltet. Når den er festet, analyserer Nesenn alle luktepartikler automatisk. Det gjør at folk med anosmi kan føle seg tryggere og gjøre hva de vil, uten å tenke på om luften de puster inn er giftig.

Sigrid forteller at oppfinnelsen også har en av-knapp. Den kan trykkes på slik at Nesenn ikke begynner å pipe hvis man befinner seg i en situasjon der det helst ikke skal skje.

- Når batteriet er tomt, er det bare å fjerne et lite beskyttende deksel og plukke Nesenn inn i laderen. Oppfinnelsen går selvsagt på miljøvennlige batterier, slik at den er bærekraftig, sier Sigrid.

Stort potensial

Leder Jan Alfred Andersson av Oslo Vitensenter, et av vitensentrene som skal vise Prosjekt Fantasi-utstillingen, er imponert over fantasien og skaperviljen til Sigrid. Når prototypen er på plass, har Andersson stor tro på at utviklingen av Nesenn kan skje raskt.

- Med tiden vil sannsynligvis etterspørselen stige, og da kan oppfinnelsen videreutvikles. Kanskje den kan gjøres enda mindre? Og til slutt bli så liten at den plasseres inni nesa? Uansett, så er potensialet stort.

Andersson mener at Nesenn er et godt eksempel på at mange avde beste ideene i verden har sett dagens lys fordi noen har et behov som ikke fylles.

- Denne oppfinneren har funnet opp noe som vil gjøre hverdagen bedre for henne selv. Og ved å hjelpe seg selv, forenkles samtidig hverdagen til mange mennesker i hele verden, sier Andersson.