Den hørende stokken

Den hørende stokken

En dag Henning Bruun var ute og gikk, plumpa han uti en stor sølepytt med den ene foten. Men Henning ble verken sur eller irritert. Han kom i stedet på en oppfinnelse som kan endre hverdagen for blinde over hele verden.

Henning Bruun fra Tromsø er blind og avhengig av å bruke stokk når han er ute og går. Stokken fører han langs underlaget han går på, slik at han oppdager hindringer som vegger og fortauskanter langs veien.

Alltid på vakt

Det er krevende alltid å måtte bruke stokk. Når Henning går, kan han aldri dagdrømme eller miste oppmerksomheten, selv ikke kun i noen få sekunder. Gjør han det, kan han fort  snuble – eller plumpe uti en sølepytt.

- Jeg gikk sammen med mamma da jeg tråkket i søledammen. Da sa jeg: ”Skulle ønske jeg hadde en stokk som fortalte meg når søledammer dukket opp.” Like etterpå var jeg på Nordnorsk vitensenter, og det var da jeg  fant opp Lydstokken, sier Henning.

-Tryggere å gå

Kort forklart så sier Lydstokken ifra til brukeren om at han eller hun  nærmer seg vanskelig underlag som for eksempel vann, gress, grus og is. Personen som bruker Lydstokken har festet en propp i øret, og får et varsel fra en sensor ytterst på stokken. Varsellyden forteller brukeren om at det gjelder å passe ekstra godt på.

- Det gjør det mye  enklere og tryggere å gå ute i byen og andre steder, slår oppfinneren fast.

Populær vinner

Det er mange som heier på Henning. Da han ble kåret som regional vinner, var det ordføreren som overbrakte det glade budskapet – på et besøk i oppfinnerens klasserom.

- Alle som var i klasserommet klappet Henning fram. De var veldig stolte av klassekameraten sin. Det var veldig kult, og jeg er minst like  stolt av denne flotte oppfinnelsen, forteller Hennings mamma, Grete.

- Ta patent

Vitensenterpedagog Elisabeth Killie Kanebog ved Nordnorsk vitensenter beskriver historien bak denne oppfinnelsen som særdeles rørende.

- Jeg ønsker ikke å måle de elleve vinneroppfinnelsene i Prosjekt Fantasi opp mot hverandre, men Lydstokken har en spesiell plass i hjertet mitt. Oppfinnelsen og ideen får utvilsomt en ekstra dimensjon ved at Henning selv er blind. Dette gjør at oppfinnelsen tar utgangspunkt i et problem oppfinneren selv opplever hver eneste dag.

Hun håper og tror at Lydstokken har en stor framtid foran seg. Derfor har hun følgende råd til oppfinneren:

- Ta patent på oppfinnelsen din! En dag kan Lydstokken kanskje masseproduseres og gi  blinde og svaksynte mennesker over hele, verden  en ny og bedre hverdag.