Bzzzzzzzzz­zzzzzzz!

Bzzzzzzzzz­zzzzzzz!

Humle- og biebestanden er truet over hele verden. Konsekvensene blir dramatiske hvis den forsvinner helt. Kan en elektronisk humle vise seg å bli løsningen?

Summende lik en levende humle

Dette ville ikke Reinert sitte stille og se på. Så han tok derfor tak i saken.

- Jeg har funnet opp en Elektronisk humle som kan bestøve blomster, trær og busker hvis de ekte humlene forsvinner, sier Reinert.

Hans Elektroniske humle ligner veldig på den levende originalen. Ikke bare har den vinger som gjør at den kan fly, til og med hvis det blåser kraftig. Den har også  øyne, slik at den ser omgivelsene, unngår hindringer og vet hvor den kan lande.

- I tillegg trenger den jo små humlebein. Beina brukes til å gripe fatt i blomstene så den ikke faller av mens den suger i seg nektaren. Og for å kunne suge ut nektaren, trenger den Elektroniske humla også en munn, forklarer 13-åringen fra Vest-Agder.

Innebygd GPS

Det hjelper lite med et perfekt "karosseri", hvis ikke det som er inni humla  holder like høy kvalitet. Og det er særlig ett punkt som gjør en humle unik.

- Humler velger alltid kortest mulig vei mellom to blomster. I tillegg finner de alltid veien hjem til bolet sitt. Man kan derfor si at humlene har en slags innebygd GPS. Det trenger også den Elektroniske humla. Både for å finne neste blomst og for å reise hjem til bolet når batterinivået er lavt, sier Reinert.

Velutstyrt bol

Når så batteriet nærmer seg tomt, flyr humla hjem til bolet sitt. Ifølge Reinert ligner det på et lite fuglehus, og passer fint til å henge opp i hagen.

- Bolet skal bestå av et gulv, vanntett tak og to hull i veggen. Det ene hullet fungerer som åpning for humla til å fly inn og ut. Gjennom det andre hullet trekkes en strømledning med et uttak midt på gulvet. Humla plasserer  seg over uttaket når den skal lades.

Reinert har ingen forhåpninger om at den Elektroniske humla blir virkelighet i nærmeste framtid. 

- Men i 2050 håper jeg at oppfinnelsen min summer fram og tilbake i blomsterenger over hele verden, sier han.

Unngår sykdommer

Hos Jærmuseet, som er blant vitensentrene som skal vise Prosjekt Fantasi-utstillingen, har man stor tro på den Elektroniske humla. Reinerts oppfinnelse får skryt for å være aktuell og for sin smarte løsning på en global utfordring.

- Verden er nødt til å holde humle- og biebestanden oppe. Alternativet er at land med for få bier, importerer nye bier. Men da følger ofte sykdommer med biene, og blomstene i det nye vertslandet kan bli smittet, sier markedssjef Elin Ravndal Bell.

Hun mener det er svært framtidsrettet tenkt å kunne erstatte utdøende raser med robothumler.

- Roboteknologi spiller en stadig viktigere rolle i mange yrker. Jeg blir ikke forbauset hvis denne unge oppfinneren en dag bestemmer seg for å studere roboteknologi, avslutter Ravndal Bell.